Wat wil ik, wat kan ik: keuzes maken

De uitdrukking ‘wanneer je jaagt op twee konijntjes, kom je zonder eten thuis’ gaat over het kunnen en durven kiezen. Ga je voor elke vacature die je tegenkomt een sollicitatiebrief schrijven en versturen, dan is de kans dat dit geen succes wordt, groot! En elke afwijziging doet toch een beetje pijn. Stel jezelf de vraag "wat wil ik, wat kan ik?". Maar ook "hoe belangrijk is dat voor mij? Dit is een soort onderhandeling met jezelf; wanneer is het acceptabel en wanneer niet meer. En dit kan van alles zijn.

Reeële eisen en wensen

Heb je in je vorige je baan je erg verveeld, dan zal reistijd voor jou minder snel een reden zijn om een baan af te wijzen. Ga je akkoord met een half jaar contract omdat je per direct beschikbaar bent, of geef je daar voor een baan voor onbepaalde op? Bij onderhandelen gaat het niet om de smaak van de taart, maar om de grootte. Hoe groter jij de taart maakt, hoe meer mogelijkheden je én de ander hebt.

Durf te kiezen

Ben je heel erg maatschappelijk betrokken, dan zal een zeer commerciële omgeving niet een plek zijn waar je op je best bent. En wanneer je heel erg begaan bent met de natuur, dan zal een oliemaatschappij ook niet je eerste keus zijn. Jij bent niet alleen op zoek naar een passende baan, zij zijn ook op zoek een medewerker die bij hen past! Echt, durf te kiezen!

Ieder afwijzing doet pijn

Stuur liever 10 brieven naar bedrijven waar je écht zou willen werken, dan 40 naar tweedekeus organisaties. In de brieven die je stuurt naar bedrijven die je voorkeur hebben, zal je merken dat je veel makkelijker en duidelijker kunt aangeven wie je bent, wat je wilt en wat jij denkt dat je de organisatie kan bieden.

Veel succes!