voorbereiden op sollicitatiegesprek: sollicitatietips

Hoe kun je je voorbereiden op het sollicitatiegesprek dat je binnenkort hebt? Hieronder enkele sollicitatietips waar je écht wat aan zult hebben!

Verdiep je in de organisatie

Een van de sollicitatietips is om je te verdiepen in de organisatie. Je hebt een brief geschreven en je cv gestuurd naar een bedrijf. Naast een vacature die je aansprak, moet er ook iets zijn geweest waarom je bij dit bedrijf wil werken. Kijk niet alleen op de website van het bedrijf maar google deze ook. Is het bedrijf pas in het nieuws geweest? Hebben ze nog niet zo lang geleden een nieuw product gelanceerd? Zoek naar het jaarverslag of andere openbare publicaties en kijk of je daar minimaal 2 vragen over kunt stellen.

Google je gesprekspartners

Niet alleen de naam van het bedrijf maar ook de namen van de mensen met wie het gesprek zal hebben. Misschien blijkt er al een link te zijn zonder dat je dat zelf weet. Of misschien zie je dat een van hen pas op vakantie is geweest in het land waar jij altijd nog naar toe wilde. Hoppakee! Kijk op LinkedIN wat hun achtergrond en kopieer een foto naar je aantekeningpapier met daar achter de naam en eventueel telefoonnummer. Zo hoef je niet op het spannendste moment veel energie te steken in onderhouden van de namen, die weet je immers al. En sta je vast in het verkeer, dan heb je direct het telefoonnummer bij de hand.

Schrijf het op

Schrijf alle gevonden informatie op, print dit uit en  neem het mee naar je gesprek. Zo kun je voorafgaand aan het gesprek nog even snel kijken. Schrijf ook jouw vragen op zodat je die niet kunt vergeten. Het komt goed voorbereid over al kost je dit misschien maar een kwartier tot een half uur. Het gaat om een goede eerste indruk.