De arbeidsmarkt volgens Google trends: zoekopdracht "vacatures neemt toe!"

Onderzoek naar de nieuwe trends in vacatures zoeken. Steeds meer werkzoekenden zoeken een vacature online via de zoekmachine Google.

Doormiddel van Google Trends is onderzoek gedaan naar welke banen er populair zijn om vacatures in te zoeken. Het is vooral opvallend dat na de crisis veel werkzoekenden gingen kijken naar andere sectoren en andere dienstverbanden. Zo is het een stuk minder populair geworden om als interimmer aan de slag te gaan.

Steeds vaker zijn we opzoek naar vacatures online

Sinds eind 2008 is het aantal werklozen in Nederland fors toegenomen. Dit betekend natuurlijk niet alleen een stijging in de werklozen, maar ook in het aantal werkzoekenden. Volgens Google Trends is dit heel goed te merken aan het aantal mensen dat “vacatures” intypt op Google. Sinds eind 2008 is het aantal mensen dat zoekt op “vacature” met ruim de helft gestegen. De meeste mensen allertijden zochten op “vacature” eind januari 2013.

Stijging in Horeca, HR en de administratie sector

Google Trends laat niet alleen zien dat er veel mensen opzoek zijn naar vacatures, maar dat ook de branches veranderen. De top drie waar opvallend veel in gezocht wordt is Administratie, Horeca en HR. De reden dat veel mensen een baan zoeken in de administratie en Horeca heeft alles te maken met parttime banen. In deze sectoren zijn redelijk veel parttime banen te vinden. De parttime banen blijven tijdens de crisis over omdat veel mensen een nieuwe fulltime baan willen. Als er geen fulltime baan wordt gevonden dan zoeken we een parttime baan tot we een betere baan gevonden hebben. Dit is de reden dat veel mensen kiezen voor een tijdelijke parttime baan in de Horeca of administratie sector. Deze trend is goed te zien in de zoekresultaten op Google.

Daling in de zorg, kinderopvang en het onderwijs

Ondanks het toenemend aantal werkzoekenden in de Horeca, HR en administratie sector zoeken steeds minder mensen in de zorg, kinderopvang en het onderwijs. In deze branches wordt flink bezuinigd en hierdoor is de werkdruk enorm toegenomen. Hierdoor willen steeds minder mensen in deze branches gaan werken vanwege de zware werkdruk. Deze trend is mooi te zien in de zoekresultaten van Google Trends.