Top 10 afhaakfactoren in een sollicitatie

Waarop knapt iemand af tijdens een sollicitatieprocedure? Volgens Intelligence Group zijn de belangrijkste afhaakfactoren het ontbreken van een goed gevoel bij de werksfeer, op de voet gevolgd door een lange reistijd en (een minder dan marktconform) salaris. Wat is de top 10 afhaakfactoren in een sollicitatie?

De resultaten komen uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO). Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat mannen vaker afhaken op een typisch Amerikaans beleid: iedereen eruit als het slecht gaat. Vrouwen haken eerder af door lange reistijd en het ontbreken van parttimemogelijkheden.

Wanneer gekeken wordt naar de verschillen in afhaakfactoren tussen generaties op de arbeidsmarkt, dan wordt duidelijk dat jongeren, evenals hoogopgeleiden, eerder geneigd zijn af te haken in het sollicitatieproces op basis van negatieve verhalen uit het netwerk.

Voor personen in hun midcareer (tussen de 25 en 40 jaar oud) is het geboden salaris de belangrijkste showstopper. Ook het ontbreken van parttimemogelijkheden wordt door deze generatie meer dan gemiddeld genoemd als afhaakfactor. Bij de 40-plusser is juist Amerikaans beleid een afhaakfactor.

Verkeerde veronderstelling

'Alleen een goede indruk achterlaten op de recruitmentsite is niet genoeg om het juiste talent aan te trekken', reageert Manola van Diest, coördinator Marketingcommunicatie bij de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie.

'De stijgende werkloosheid geeft sommige werkgevers het idee dat het werven makkelijker wordt en dat de toon in het sollicitatieprocedure scherper kan. Dat is een verkeerde veronderstelling, omdat het aantrekken van de beste mensen hand in hand gaat met goed werkgeverschap. Werkgevers die dit niet onderkennen, lopen de kans om juist door een weinig kandidaatgerichte procedure het broodnodige talent te verliezen.'

Top 10 afhaakfactoren

  1. Geen goed gevoel bij de werksfeer
  2. Lange reistijd
  3. Salaris (minder dan marktconform)
  4. Vervelende baas/leidinggevende
  5. Geen goede eerste indruk
  6. Negatieve verhalen uit mijn netwerk
  7. Amerikaans beleid, iedereen eruit als het slecht gaat
  8. Geen goede naam/goed imago in de markt
  9. Geen parttimemogelijkheden
  10. Recruiter/bedrijf houdt zich niet aan zijn afspraken

bron: intelligence-group.nl/nl/over-ig/ago