Dé tips om je sollicitatiebrief succesvol te verzenden

Heb je eindelijk die sollicitatiebrief voor die leuke baan geschreven? Dan kun je natuurlijk direct je e-mail met de brief versturen, maar is dit nu wel zo slim? Nee! Focus je eerst nog even goed op de brief en de e-mail, voordat je deze verzendt. Wij geven je hieronder handige tips om je sollicitatiebrief met succes bij een werkgever af te leveren.

Tip 1: Gebruik een professioneel e-mailadres

Gebruik in ieder geval geen e-mailadres met een naam als [email protected], [email protected] of [email protected] Dit komt heel onprofessioneel over en de werkgever krijgt hier al wat vragen bij. Het kan zelfs zo zijn, dat deze je
e-mail gelijk in de prullenbak gooit. Zorg er dus voor dat je een e-mailadres met een normale naam hebt. Gebruik bijvoorbeeld de eerste initialen van je voornaam en je gehele achternaam.

Tip 2: Schrijf een inleiding

Begin je e-mail in ieder geval niet met een zin als ‘geachte heer, mevrouw, hierbij solliciteer ik naar de functie van..’. Schrijf een inleiding, waarin je refereert naar de advertentie. Deze inleiding kan je voor een groot deel van je sollicitatiebrief kopiëren. Vertel in de e-mail ook dat je een sollicitatiebrief hebt geschreven en deze aan de
e-mail hebt toegevoegd. Voeg je sollicitatiebrief en cv altijd als pdf aan de mail toe.

Tip 3: Vergeet je naam en telefoonnummer niet

Sluit je e-mail altijd af met je naam en je contactgegevens. Deze staan natuurlijk ook al in je curriculum vitae, maar het is gemakkelijk door deze ook al in je e-mail te plaatsen.

Tip 4: Het onderwerp

Controleer in de vacaturetekst met welk onderwerp je de brief en mail moet versturen. De meeste vacatures beschikken over een referentienummer of een omschrijving. Deze kan je weer in het onderwerp van de e-mail gebruiken. Dit is vooral erg handig als je bij een groot bedrijf solliciteert. Door het referentienummer of de omschrijving in het onderwerp te plaatsen, weet je zeker dat je email bij de juiste persoon terechtkomt.

Tip 5: Test je e-mail eerst

Stuur de e-mail eerst naar een vriend/vriendin en naar jezelf. Je ziet dan hoe deze er voor de ontvanger uitziet en kunt eventuele taalfouten nog corrigeren. Controleer ook nog even goed of je je sollicitatiebrief en cv aan de e-mail hebt toegevoegd. Als alles in orde is, kan je de mail versturen.

Tip 6: Verstuur de e-mail met een bcc

Als je de e-mail met je sollicitatie verzendt, is het verstandig om je eigen e-mailadres in de bcc te plaatsen. Je bent er dan immers zeker van dat je de e-mail hebt verstuurd. Wanneer je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, dan heb je een goede indruk gemaakt met je e-mail en je bijgevoegde brief en cv. Natuurlijk is het de bedoeling dat je tijdens het sollicitatiegesprek laat zien dat je aan alle verwachtingen voldoet. Een sollicitatiegesprek is soms zenuwslopend. Vooral als je te maken krijgt met lastige vragen van recruiters. Hoe je je hier op kunt voorbereiden, lees je hier.