Sollicitatiecode: Wat mag wel en wat mag niet in een sollicitatiegesprek?

Om discriminatie te voorkomen heeft de  Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement & Organisatieontwikkeling (NVP) in samenwerking met onder andere de Stichting van de Arbeid, een sollicitatiecode opgesteld. In deze code wordt beschreven wat jij als kandidaat van een potentiële werkgever mag verwachten voor, tijdens en na een sollicitatieprocedure. Hoewel de code niet verplicht is wordt deze in de praktijk wel als zodanig gezien. Ook kun je, wanneer je vindt dat je niet volgens de richtlijnen bent behandeld, een  klacht kunt indienen bij het College voor de Rechten van de Mens. 

Goede werkgever

Tijdens een sollicitatiegesprek mogen alleen vragen gesteld worden die een relatie hebben met de openstaande vacature. Informeren naar jouw kinderwens of medisch verleden is niet toegestaan wanneer dit niet invloed is bij het uitvoeren van de functie. Wanneer een vraag jou niet aanstaat, ben je niet verplicht om hier op te antwoorden. Wel kan dit een reden voor de werkgever zijn om je niet aan te nemen. Geef je wel antwoord, dan mag de ander er van uit gaan dat je de waarheid verteld. Blijkt dat je achteraf gelogen hebt, dan kan dit reden zijn voor ontslag op staande voet.

Horen, zien en...

Ook mag een goede werkgever niet zo maar aannemen dat alles wat hij of zij hoort of leest (zoals op internet) direct de waarheid is. Natuurlijk is het handiger om geen feest- of vakantiefoto's waar je laveloos op staat online te zetten, maar dat heb je niet altijd zelf in de hand. Foto's met een mobiele telefoon staan soms sneller op facebook dan je zou willen. Wraakzuchtige exen kun het hun ex-partner flink lastig maken door onwaarheden te publiceren of compromitterende privéfoto's te plaatsen. Van te voren je zelf googlen is geen gek idee wanneer je hier mee te maken hebt.