Een sollicitatiebrief: de eerste stap naar je nieuwe carrière

handige tips voor de ultieme sollicitatiebrief

+ 100.000 actuele vacature Laat je CV achter

Tips bij een sollicitatiebrief schrijven

Een sollicitatiebrief: de eerste stap naar je nieuwe carrière

Wie droomt van een nieuwe, spannende carrière en graag werk wil maken van deze droom, zal al snel te maken krijgen met de sollicitatiebrief. De solliciatiebrief wordt geschreven ter begeleiding van het CV en het schrijven van deze brief wordt vaak gezien als eerste stap van het sollicitatieproces. De sollicitatiebrief is ongeveer één A4’tje lang en bevat jouw motivatie waarom juist jij in aanmerking komt voor die interessante functie. Om die reden wordt een sollicitatiebrief vaak ook een motivatiebrief genoemd.

Hoewel deze definitie van een sollicitatiebrief misschien niet ingewikkeld klinkt, is het schrijven van een perfecte sollicitatiebrief zeker niet eenvoudig. Het is een continu wikken en wegen van woordgebruik, zinsbouw en formuleringen. Tijdens het schrijven van de sollicitatiebrief komen er dan ook steeds vragen in je op. Zoals: zal ik dat er wel in zetten, of is dat niet van belang? Is mijn sollicitatiebrief te overdreven enthousiast, of komt het wel oprecht over? Kan ik dit over mezelf zeggen in een sollicitatiebrief, of is dat niet geloofwaardig? Past deze formulering goed bij de cultuur van het bedrijf, of is het te informeel/formeel? Et ga zo maar door.

Omdat de sollicitatiebrief de sleutel is naar een sollicitatiegesprek en mogelijk een spannende, nieuwe baan, is het belangrijk dat je voldoende tijd en moeite besteedt aan het opstellen van een sollicitatiebrief. Eén spelfout, onjuist geformuleerde zin, dubbelzinnige formulering of opmerking die verkeerd wordt opgevat, betekent vaak al het einde van jouw kans op die nieuwe baan. Bovendien maakt de huidige financiële crisis en de hogere nationale werkloosheid het nog belangrijker een goede sollicitatiebrief te schrijven. Er zijn nota bene vaak meer sollicitanten per functie en bedrijven zijn meer dan ooit op zoek naar de beste aanwinst. Dit maakt het dus nog belangrijker om in de smaak te vallen met jouw sollicitatiebrief.

Het is dan ook zonde als een slechte sollicitatiebrief je kans op een nieuwe baan verspeelt. Al helemaal als je wel over alle gevraagde vaardigheden, karaktereigenschappen en ervaring van de aangeboden functie beschikt. Kortom: je doet jezelf tekort als je niet voldoende tijd en aandacht besteedt aan het schrijven van een goede, serieuze sollicitatiebrief.

Maar hoe maak je een sollicitatiebrief?

Het maken van een sollicitatiebrief begint met het nauwkeurig doorlezen van de vacature waar je op gaat solliciteren. Dit doe je door eerst te bekijken wat de randvoorwaarden zijn waar je als kandidaat aan moet voldoen, wil je in aanmerking komen voor de betreffende functie. Voorbeelden van deze randvoorwaarden kunnen zijn: een X aantal uren per week beschikbaar zijn, het beschikken over een X aantal jaren ervaring binnen de branche of in bezit zijn van een rijbewijs.

Deze randvoorwaarden zijn belangrijk om meteen nauwkeurig te lezen. Vraagt het bedrijf namelijk om iemand die fulltime kan werken, maar kun jij niet meer dan twintig uur per week aan het werk? Dan moet je eerst goed overwegen of het wel verstandig is om te solliciteren naar deze functie. Je kan het alsnog proberen in de hoop dat het bedrijf je voor minder uren per week wil aannemen, maar het kan ook verspilling van tijd en moeite zijn. Bovendien kunnen bedrijven het vervelend vinden om zulke brieven te ontvangen. Dit omdat ze dan tijd besteden aan het lezen van je sollicitatiebrief, terwijl ze je toch niet aan kunnen nemen omdat je niet aan de randvoorwaarden van de functie voldoet.

Naast het grondig doorlezen van de randvoorwaarden is het belangrijk te onderzoeken naar wat voor kandidaat het bedrijf precies op zoek is. Bedrijven hebben bij het opstellen van de vacature namelijk altijd een bepaald ideaalbeeld in hun hoofd, waar de perfectie kandidaat aan moet voldoen. Het is belangrijk te doorzien naar welke karaktereigenschappen men zoekt in de perfecte kandidaat, over welke vaardigheden deze kandidaat moet beschikken en wat voor ervaring deze kandidaat moet hebben. Deze gegevens kun je dan weer gebruiken in je sollicitatiebrief, door je expliciet te richten op datgene waar het bedrijf naar op zoek is.

Waar moet een goede sollicitatiebrief aan voldoen?

Als je eenmaal een goed beeld hebt van het soort kandidaat waar men naar op zoek is, kun je beginnen met het schrijven van een eerste versie van je sollicitatiebrief. Hoewel het daadwerkelijk starten met schrijven van je sollicitatiebrief misschien wat lastig lijkt, is het vrij eenvoudig. Er wordt namelijk altijd een bepaalde layout gevolgd bij het schrijven van een sollicitatiebrief. Deze layout van een sollicitatiebrief is het uitgangspunt van alle sollicitatiebrieven, dus hier moet ook jouw sollicitatiebrief aan voldoen. Zo kun je starten met het schrijven van je sollicitatiebrief door simpelweg de layout toe te passen en de sollicitatiebrief daarna volgens deze layout in te vullen. De layout van de sollicitatiebrief kun je zien als een standaard format van een sollicitatiebrief, waar iedere sollicitatiebrief in moet passen. Volg je deze format niet, dan zullen bedrijven jouw sollicitatiebrief al snel als rommelig en onoverzichtelijk ervaren. Dit zal je kans op een nieuwe baan verkleinen.

Als je een nieuw document hebt geopend en deze hebt gevuld volgens de regels van de standaard layout, kun je je sollicitatiebrief langzaam maar zeker gaan invullen. Bij het invullen van je sollicitatiebrief is de indeling van een sollicitatiebrief een belangrijke richtlijn waar je rekening mee moet houden. Houd er bovendien rekening mee dat de standaard sollicitatiebrief op één A4’tje moet passen. Ellenlange brieven worden vaak meteen in de vuilnisbak gegooid, terwijl korte brieven die meer to the point zijn, meer worden gewaardeerd.

Naast de indeling van de sollicitatiebrief, is ook de opbouw van een sollicitatiebrief belangrijk om rekening mee te houden bij het schrijven van de sollicitatiebrief. Zo begint iedere sollicitatiebrief met de opmerking waar je de betreffende vacature hebt gevonden. Deze opmerking is de openingszin van een sollicitatiebrief. Na deze openingszin, volgt jouw motivatie waarin je vertelt waarom je geïnteresseerd bent in de functie. Daarna maak je duidelijk waarom juist jij geschikt bent voor de functie. Dit is het belangrijkste onderdeel van de sollicitatiebrief, omdat je in dit deel van de sollicitatiebrief jezelf echt moet onderscheiden van de andere sollicitanten. Na deze alinea volgt een passende en beleefde afsluiting van een sollicitatiebrief, waarin je bijvoorbeeld vermeldt dat je je sollicitatiebrief graag zou toelichten in een persoonlijk gesprek.

Het aanhouden van deze standaard opbouw is belangrijk voor beide partijen. Het is gemakkelijker voor jou, omdat je dan precies weet wat in welke alinea komt te staan. Zo verklein je de kans dat je iets belangrijks vergeet te vermelden in je sollicitatiebrief. Bovendien is het prettiger voor bedrijven, omdat zij brieven sneller kunnen doorlezen als deze allemaal dezelfde opbouw aanhouden.

Uitzonderingen op de sollicitatiebrieven regel

Hoewel het belangrijk is om bovenstaande regels na te leven, wil je een goede sollicitatiebrief schrijven, zijn er enkele uitzonderingen waarbij je de regels niet altijd precies na hoeft te leven.

Zo zijn bovenstaande regels voornamelijk van belang bij het schrijven van standaard sollicitatiebrieven, waarbij je reageert op een bestaande vacature die je bijvoorbeeld op internet hebt gevonden. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je helemaal geen functie hebt gevonden, maar toch graag wilt solliciteren bij een bedrijf. In dit geval verstuur je een open sollicitatie. Een open sollicitatiebrief is doorgaans lastiger om te schrijven dan een standaard sollicitatiebrief, omdat je in dit geval geen vacature hebt om aan vast te houden. Benieuwd hoe een goede open sollicitatiebrief eruit ziet? Bekijk hier verschillende voorbeelden van open sollicitatiebrieven.

Daarnaast kun je ervoor kiezen verschillende regels niet precies na te leven, omdat je graag een originele sollicitatiebrief wilt schrijven. Bij het schrijven van een originele sollicitatiebrief lap je enkele van de bovenstaande regels aan je laars, om zo een wat meer onderscheidende en opvallende sollicitatiebrief te schrijven. Zo kun je ervoor kiezen een andere opbouw te gebruiken, door bijvoorbeeld af te wijken van de standaard openingszin van de sollicitatiebrief. Daarnaast kun je ervoor kiezen een compleet eigen opbouw te volgen bij het schrijven van de sollicitatiebrief, om nog meer op te vallen tussen alle andere brieven. Wel moet je er rekening mee houden dat de andere partij je sollicitatiebrief wel moet kunnen begrijpen. Lap dus niet zomaar alle regels aan je laars, maar kies hooguit één of twee regels waar je van af wilt wijken.

Je sollicitatiebrief is af: en nu?

Ben je tevreden over je sollicitatiebrief en sta je op het punt hem op te sturen naar het bedrijf? Wacht dan nog even. Voor je je sollicitatiebrief de deur uit doet, moet je hem altijd nog een aantal keer nalezen. Check op spelfouten, verkeerd gebruik van interpunctie, rare formuleringen en verkeerde zinsbouw. Als je je sollicitatiebrief een aantal keer hebt overgelezen en nu echt alle fouten en onjuistheden eruit hebt gehaald, is het altijd nog verstandig je sollicitatiebrief te laten nalezen door een bekende. Je man of vrouw, je vader of moeder, een vriend of vriendin, je buurman of buurvrouw... Wie dan ook, als hij of zij maar verstand heeft van de Nederlandse taal. Je leest namelijk vaak over je eigen fouten heen, terwijl een ander deze er meteen uit vist. Heb je je sollicitatiebrief laten doorlezen door iemand anders en ben je helemaal tevreden met je sollicitatiebrief, dan pas kun je hem opsturen naar het betreffende bedrijf.

Het opsturen van je sollicitatiebrief kan op verschillende manieren. Hoewel dit vroeger vaak gewoon via post werd gedaan, wordt de moderne sollicitatiebrief tegenwoordig vaak ook via e-mail verstuurd. Kijk in de vacature of het bedrijf de sollicitatiebrief liever via post ontvangt of via de mail en houd je aan deze voorkeur. Op deze manier weet je zeker dat je sollicitatiebrief in goede orde wordt ontvangen.

Let op: verstuur je een open sollicitatiebrief? Bel dan altijd eerst even naar het betreffende bedrijf om na te vragen hoe je deze het best kan versturen en vooral: naar wie. Het is zonde om je open sollicitatiebrief te versturen naar de receptie van een bedrijf, waar je dierbare brief beland op een grote stapel open sollicitaties.

Tot slot: nog één keer hoe je een knallende sollicitatiebrief kunt schrijven...

Na het lezen van dit artikel heb je wellicht meer kennis over het schrijven van een goede sollicitatiebrief. Voor je nu dan echt start met het schrijven van jouw sollicitatiebrief, moet je je nog even goed realiseren dat het opstellen van een goede sollicitatiebrief veel tijd kost. Deze tijd kun je misschien niet echt missen en zou je liever ook besteden aan andere zaken, maar de hoeveelheid tijd en moeite die je aan je sollicitatiebrief besteedt, maken of breken jouw sollicitatiebrief. En zo ook jouw carrière. Het schrijven van een goede sollicitatiebrief lukt nu eenmaal niet in een uur en dit moet je ook niet willen. Bedrijven zien namelijk meteen of jij zorgvuldig hebt nagedacht over ieder woord in de brief, of dat je je brief in een uurtje tijd in elkaar hebt geflanst. Sollicitanten die duidelijk uitstralen dat ze veel tijd hebben besteed aan de sollicitatiebrief, krijgen altijd een streepje voor. Zij laten namelijk meteen merken dat ze echt willen gaan voor een bepaalde functie; en dit is natuurlijk precies wat je wilt uitstralen naar een bedrijf.

Kortom: als je start met het schrijven van je sollicitatiebrief, houd er dan rekening mee dat je zeker wel een aantal uur kwijt bent. Plan zo min mogelijk andere activiteiten die dag, zodat je alle tijd en aandacht hebt voor jouw perfecte sollicitatiebrief.

Nog steeds vragen bij het schrijven van je sollicitatiebrief?

Begrijpelijk, want zoals eerder vermeld is het schrijven van een sollicitatiebrief alles behalve eenvoudig. Het is echt een kunst om jouw motivatie, kwaliteiten en vaardigheden op de juiste manier naar voren te brengen één A4’tje. Je zal dan ook een paar keer moeten oefenen met het schrijven van een sollicitatiebrief, voor je echt kwalitatief goede sollicitatiebrieven kan schrijven.

Heb je na het lezen van dit artikel nog steeds moeite met het opstellen van een goede sollicitatiebrief? Kijk dan eens naar deze tips voor het schrijven van een goede sollicitatiebrief.