Persoonlijke ontwikkeling: blijf leren, blijf groeien

Wanneer je geen baan hebt, krijg je misschien al de kriebels. Je MOET en ZAL een baan hebben. Hoe kun je anders je huur of hypotheek betalen? En die vakantie waar je zo aan toe was? Dit is niet meer dan logisch, het zoeken van een baan is een belasting voor jou en je thuissituatie. Dit geeft stress. Maar besteed ook tijd aan je persoonlijke ontwikkeling.

Maak van de nood een deugd

Dagen op internet kijken, kranten lezen en bellen voor vacatures heeft na een aantal weken geen zin. Je zal zien dat je de steeds dezelfde vacatures tegen komt. Probeer je de nood een deugd te maken en gebruik je tijd ook om jezelf te verbeteren, door bij te leren. En dat bijleren hoeft helemaal niet door een dure cursus te volgen. Lees een boek over een werkgerelateerd onderwerp. Of abonneer je op verschillende mailinglijsten.

Gratis online cursussen

Maar dit is ook een goed moment om een van de vele (zowel betaalde als gratis) online cursussen te doen. Heb je nog maar weinig ervaring met word en excel, ga dan op zoek naar een site waar je dit stap-voor-stap kunt leren. Ben je niet zo’n lezer, dan heeft Youtube ook veel filmpjes waar je van kunt leren.

Let wel op dat je het volgen van een cursus niet als excuus gebruikt om maar niet te solliciteren. Die cursus kan je helpen bij het vinden van een baan, het is geen doel op zich. Zelfstudie kan heel erg effectief zijn. Kies een methode die bij jou past. Ben je niet echt een zelfstuderend theorie/leestype, kijk dan eens in de krant voor advertenties. Maak ook in buurthuizen worden regelmatig korte opleidingen gegeven zodat je gemakkelijker kan werken software. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van je basisniveau en je behoeften.