Op zoek naar een baan waar je gelukkig van wordt? Houd rekening met deze 5 factoren!

Een groot deel van je leven besteed je aan je werk en het is dan ook belangrijk dat je werk je gelukkig maakt. Je kunt uiteraard het beste kiezen voor een baan die aansluit op jouw passies. Maar is dit dan ook altijd direct een baan die jou gelukkig maakt? Nee, dat is lang niet altijd het geval. Uit onderzoek is gebleken dat dit van verschillende aspecten afhangt. Lees hier meer over deze 5 factoren en houd hier rekening mee tijdens je zoektocht naar een baan.

1. Connecties

Een belangrijke factor om meer welbevinden te ervaren in je werk is de relatie die je met anderen kunt opbouwen. Dit kan gaan om connecties binnen teams, met andere teams of met klanten. Sociaal contact is van groot belang in ons leven en het zorgt voor plezier. Daarnaast worden we ook meer gemotiveerd in ons werk als we samen met anderen aan een project werken of direct met de klant in contact staan. Conversaties tussen teamleden kunnen ook tot meer inspiratie en creatieve ideeën leiden.

2. Eerlijkheid

Een lage salaris terwijl je zwaar of intelligent werk doet, steeds maar weer overwerken en je overuren niet uitbetaald krijgen: oneerlijkheid kan leiden tot een gebrek aan motivatie. Je hebt het gevoel dat je werkzaamheden niet voldoende worden gewaardeerd en je hebt minder zin om aan de slag te gaan. Eerlijkheid is dan ook van groot belang in je werk. Zorg er dan ook voor dat je voor een baan kiest waarbij je een eerlijke beloning ontvangt en nog voldoende tijd overhoudt voor je privéleven.

3. Uitdaging

Van een job zonder enige uitdaging wordt niemand gelukkig. Je dagen lijken dan steeds op elkaar en je kunt jezelf ook niet verder ontwikkelen. Probeer daarom een baan te vinden die je voldoende uitdaging biedt. Afwisselende werkzaamheden, drukke en minder drukke tijden, veel contact met de klanten: deze aspecten kunnen zorgen voor meer uitdaging in je werk. Ieder persoon wordt echter op een andere manier uitgedaagd. Het is echter ook belangrijk dat je werk niet teveel uitdaging biedt, waardoor je gestresst kunt worden. Kijk daarom hoeveel uitdaging jij nodig hebt en zoek een baan die hieraan voldoet.

4. Inspiratie

Een baan waarbij we weten waar we het voor doen is veel leuker dan een baan waarbij je het gevoel krijgt dat je werkzaamheden niet nuttig zijn. Er zijn vaak bepaalde bedrijfsdoelen opgesteld, waardoor je weet welke resultaten je moet behalen. Maar weet je ook waarom deze doelen belangrijk zijn? Wat levert het op voor het bedrijf en welke bijdrage lever je aan de maatschappij? Probeer hierachter te komen en kijk of deze doelen met jouw waarden matchen. Als dit het geval is, kan de job heel inspirerend voor je zijn.

5. Empowerment

Zoals we aan het begin van dit artikel al noemden, is het belangrijk dat je werk aansluit op je passies. Kijk ook of je tijdens het werk je sterke kanten kunt inzetten en op deze manier de gewenste resultaten kunt behalen. Ook is het belangrijk dat je gehoord wordt in het bedrijf en dat je je ideeën kwijt kunt. Zo heb je ook echt het gevoel dat je meewerkt aan het grotere geheel en echt van betekenis bent voor het bedrijf.