Motivatiebrief schrijven? Dat doe je zo!

Sommige werkgevers ontvangen liever een motivatiebrief, dan een sollicitatiebrief. Het grote verschil tussen deze twee soorten brieven is, dat je in een motivatiebrief voornamelijk informeert wat jou motiveert om op de functie te solliciteren. Deze brief gaat veel meer over jouw interesses. Hiermee is deze al direct een stuk informeler, dan de sollicitatiebrief. Het lijkt zo makkelijk om te vertellen, waarom jij juist geschikt bent voor die leuke job. Alleen hoe vertaal je dit nu pakkend op papier?

Vaste zinnen en alinea’s

Net zoals bij elke brief, is de motivatiebrief opgebouwd uit een aantal vaste zinnen en alinea’s. Zo begin je natuurlijk met de openingszin. Het is altijd even lastig om een goede, pakkende zin te bedenken. Je kunt de brief bijvoorbeeld beginnen met een vragende zin. Dit trekt in ieder geval wel direct de aandacht. Een andere manier om een brief te openen is, om te refereren naar een eerder contact, de vacaturetekst of iemand die bij het bedrijf werkt.

Houd het kort en bondig

Niemand vindt het leuk om een hele lap tekst voor zich te zien. Houd de brief dan ook kort en bondig. Wees dus duidelijk. Verder is het een advies om uitroeptekens in je brief te vermijden. Dit kan nogal schreeuwerig en dwingend overkomen. Kijk ook eerst goed naar de stijl van de vacaturetekst en pas je brief hier op aan. Gebruik dus dezelfde schrijfstijl als het bedrijf. Schrijf de brief in een actieve stijl en toekomstgericht. Laat bijvoorbeeld weten dat je bereidt bent om je snel in te werken in je nieuwe baan.

Beschrijf je ‘unique selling points’

In het midden van de brief, toon je aan waarom jij nu het meest geschikt bent voor de functie en waarom je deze graag wilt. Dit doe je door je ‘unique selling points’ te beschrijven. Hiermee verkoop je jezelf eigenlijk. Dit klinkt nogal overdreven, maar als je het op papier leest, kom je al snel tot de conclusie dat dit best meevalt. Het is de bedoeling dat je aantoont, dat het zeker de moeite waard is om jou uit te nodigen voor een gesprek. En waarom jij nu juist dé perfecte kandidaat bent voor de functie. Beschrijf vooral waarom jij zo goed bij de job past. Vermeld in ieder geval drie punten, die op jou van toepassing zijn en bij de functie passen. Voorbeelden hiervan zijn woorden als creatief, sociaal, serieus, netjes, optimistisch, leergierig, eerlijk, geduldig, zorgzaam en betrouwbaar.

De brief afsluiten

Een brief afsluiten kan ook nog best lastig zijn. Houd het in ieder geval eenvoudig en geef aan dat je je motivatie graag wil verduidelijken in een persoonlijk gesprek. Geef ook aan hoe je bereikbaar bent. Onthoud dat het belangrijk is, dat je in de brief enkel relevante punten vermeldt. Vergeet bijzaken en maak vooral duidelijk waarom jij nu echt de allerbeste match bent voor de functie.