Maak een carriereswitch door vrijwilliger of stagiair te worden

Je bent nu als verpleegkundige maar eigenlijk wil je je eigen naaigarniturenwinkel hebben. Of de bibliothecaresse die zich verder wil ontwikkelen tot managementassistente. Dat is gemakkelijk, al was het maar om dat je huidige baan van een heel andere aard is dan je gewenste baan. De overstap naar een andere branche gaat vaak gepaard met een gemis aan inhoudelijke kennis en ervaring. Maar als je het echt wilt, dan zijn er ook tal van voorbeelden van mensen die deze dappere carriereswitch hebben genomen, met succes!

Een goede manier om werkervaring in je gewenste nieuwe werksituatie te krijgen, kun je doen door bijvoorbeeld als vrijwilliger te beginnen of door stage te lopen. Hierdoor heb je EN een goed verhaal EN je laat zien dat je echt gemotiveerd bent. Je neemt je werkervaring uit eerdere organisaties mee en dat kan je ook helpen.

De keuze voor een plek

Wil je daadwerkelijk overstappen naar een andere branche of functie, dan heb je vier verschillende opties:

  1. een andere functie, binnen dezelfde branche
  2. een zelfde functie, binnen dezelfde branche
  3. een andere functie, in een andere branche
  4. een zelfde functie, in een andere branche

Ik denk dat een zelfde functie in een andere branche het minst lastig is. Een marketeer kan gemakkelijker de overstap maken van de levensmiddelen branche naar de boeken- en tijdschriften. Een carriereswitch naar EN een andere functie EN in een andere branche, dat wordt een heel stuk lastiger. Helemaal als je daar direct goed voor betaald wilt worden. Dan is het zeker het overwegen waard om op zoek te gaan naar een stage of vrijwilligerswerk dat hier bij past. Hierdoor kun je ervaring op doen en kun je daardoor veel gemakkelijk aan die baan kunnen komen.