Solliciteren vol zelfvertrouwen

Vol zelfvertrouwen solliciteren lukt ook jou wanneer je je goed voorbereid op het sollicitatiegesprek. Een aantal tips waardoor jij je goed in je vel voelt en dat ook over kan brengen bij je gesprekspartners.

Leer het bedrijf kennen

Voordat je überhaupt begint met een sollicitatiebrief schrijven, ga eerst na wat voor soort organisatie het is. Bekijk de website van het bedrijf en neem deze grondig door.

Weet waar je naar toe moet

Wanneer je van te voren weet waar je moet zijn, kun je met meer zelfvertrouwen het gesprek aan gaan. Haasten werkt alleen maar averechts en dat opgefokte gevoel komt niet ten goede van je uitstraling.

Ken je gesprekspartner

Google je gesprekpartner(s) en kijk of je al op de een of andere manier een link met de ander hebt. Dit kun je ook meteen gebruiken als een ijsbreker aan het begin van het gesprek.

Stevige handdruk

Een slap handje is een verkeerd begin. Een stevige (en droge!) hand zonder dat je de ander pijn doet, heeft al een veel betere indruk.

Passende kleding

Liever overdressed, dan underdressed! En pas je kleding aan de organisatie. Zorg er voor dat je kleding ook schoon is zodat je niet je best hoeft te doen om die vlek te verdoezelen.

Stel vragen

Bedenk voorafgaand aan het gesprek minimaal vijf vragen die je wilt stellen. Vraag bijvoorbeeld naar de doelen op de langere termijn van de organisatie; let wel op dat deze niet al op de website staan want dan komt het eerder slecht voorbereid over.

Rare sollicitatievragen

Sommige selecteurs vinden het leuk om sollicitanten rare vragen te stellen. Zoals, 'wat zou je doen met 1 miljoen pingpingballen?' en 'Hoe zou je de Mount Everest verplaatsen?'. In hun beleving meten ze jouw creativiteit. Je kunt op zo'n moment prima vragen naar de reden dat deze vraag gesteld wordt bijvoorbeeld om dat je de link met de vacature niet ziet. Of maak er een grapje van als 'oh, is dat het uitje voor dit jaar?'. Hou het luchtig maar vraag jezelf af of dit een organisatie is waar je zou willen werken...