Goede sollicitatiebrief schrijven kun je leren (deel 2)

Dit is het vervolg op het artikel 'goede sollicitatiebrief schrijven kun je leren (deel 1)'

Aanhef

Bij een sollicitatiebrief schrijven dien je de aanhef standaard te houden en begin met ‘geachte mevrouw Van Dalen’, ‘geachte heer Schminck’. Schrijf NOOIT “geachte heer, mevrouw”. Als je niet weet wat het geslacht is van de geadresseerde, neem dan contact op met de organisatie en vraag hier naar. Het kan zijn dat de organisatie dit bewust niet in de vacaturetekst heeft gezet. Zie het dan als een testje. Zijn een van de gevraagde kwaliteiten “accuratesse” of “mensgericht”, dan is dit echt een inkoppertje. En alleen wanneer je de geadresseerde al kent, en alleen dan, schrijf je eventueel  "geachte mevrouw Leenders, beste Lisa". Maar nogmaals, alleen wanneer je Lisa al eerder als Lisa hebt mogen aanspreken.

Inhoud

De inhoud bestaat uit 3 tot 4 alinea's. In de eerste alinea beschrijf je hoe je de vacature hebt gevonden.

Aanleiding

Geen saaier begin dan:

"In de krant van <datum>/op de website van <URL> zag ik de vacature voor <functienaam> staan, welke mijn interesse trok'.

Beetje meer pit mag echt wel. Even anders dan anders kan geen kwaad. Een stukje uit je favoriete songtekst die het bedrijf zou kunnen omschrijven. Of een quote van een beroemdheid waar je link mee kunt leggen. Of misschien is de organisatie pas in het nieuws geweest met een bepaald onderwerp waar je naar kunt verwijzen. Ik zie de eerste alinea als een paaimomentje waar je de eerste interesse bij de lezer mee wekt.

Vertel wat ze willen horen

Scan de vacature tekst en onderstreep 3 tot 5 woorden waarvan je denkt dat men op zoekt. Dit kunnen buzz-woorden zijn maar ook dan is het aan jou om hier jouw invulling aan te geven. Overweeg om synoniemen in je brief te gebruiken. Wanneer ze op zoek zijn naar een "spin in het web-type", schrijf dan iets dat je je prettig voelt in de rol van centraal aanspreekpunt. Is het de bedoeling dat je facturen gaat controleren, dan ben je secuur (dat is nodig voor factuurcontrole) en je beschrijft je ervaring met een financiële administratie. Pro-actief kun je beschrijven als initiatiefrijk of dat je de klant zo goed wil kunnen helpen. Staat er een opsomming van werkzaamheden zoals "Je bent verantwoordelijk voor het opnemen van meterstanden, uitvoeren van energiebesparende maatregelen, aanbevelingen doen voor verbetering van installaties om tot een beter rendement te komen", vat dat dan samen als technische pandonderhoud.

Besteed aan dit gedeelte één, hooguit twee alinea's en verwijs naar je curriculum vitae (cv) die je aan de bijlagen van deze brief hebt toegevoegd. Nogmaals, het gaat er om dat je de interesse bij de lezer wekt. Wat je precies hebt gedaan, bespreek je wel in het gesprek. Eerst moet je zorgen dat je binnen mag komen, dat je wordt uitgenodigd.

Afsluiting

Je hebt kort verteld wie je bent en nu komt de afsluiting van de brief. Bijvoorbeeld:

Ik hoop dat deze brief uw interesse heeft gewekt.

Ik hoop dat u ziet ik prima pas in door u gestelde functie-eisen

U ziet, ik pas helemaal in het door u opgesteld profiel.

De finale

Voor vragen of om mij uit te nodigen voor een nader kennismakinggesprek kunt u mij bereiken op <e-mailadres> of <telefoonnummer>.

Hooggeachtend, (wel erg formeel en een tikkeltje ouderwets)
Met vriendelijke groet,

(één of twee witregels)

<voornaam en achternaam>

(één of twee witregels)

<adresgegevens>
<postcode en woonplaats>
<e-mailadres>
<telefoonnummer>

(één of twee witregels)

BIJLAGEN: curriculum vitea <jouw voor en achternaam>

Succes!

En wat zijn jouw tips voor een goede sollicitatiebrief?