Een goede sollicitatiebrief schrijven: geef de ander wat hij zoekt

Je hebt een heel leuke vacature gevonden waar jij jezelf al helemaal ziet werken. De kennis en ervaring die gevraagd wordt, heb je. De salarisindicatie spreekt je aan. En het is ook nog eens bij je in de buurt waardoor je niet al te lang hoeft te reizen. Kortom: de ideale baan! Een goede sollicitatiebrief schrijven en dan wachten tot je uitgenodigd wordt. Zij zullen ook wel zien dat je de perfecte kandidaat bent voor deze perfecte baan. Helaas, geen uitnodiging de volgende dag. En de dagen daarna ook niet. Zucht.. wat had je anders kunnen doen?

Sollicitatiebrief schrijven voor de ander

Een cv en sollicitatiebrief schrijven doe je niet voor jezelf maar voor degene die de brieven leest. Die persoon heeft bepaalde eisen, wensen en verwachtingen en het is aan jou om daar in je brief aan te voldoen. Een manier op hier op in te spelen is om minimaal drie termen uit de vacaturetekst te kiezen waarvan je denkt dat ze daar zeker iets over willen lezen. Neem deze woorden niet letterlijk over maar kies voor een synoniem. 'Spin in het web' noem je bijvoorbeeld 'coördineren'.

Elke sollicitatie een nieuwe brief

Trap niet in de valkuil door eenzelfde versie van jouw brief en cv naar verschillende bedrijven te sturen. Dat is misschien wel makkelijk voor jou maar de kans dat je uitgenodigd wordt is een heel stuk kleiner. Ieder bedrijf heeft zijn eigen identiteit en het is aan jou om hier op in te spelen. Solliciteren bij een Prada winkel in een versleten spijkerbroek met sneakers is bij voorbaat al kansloos. Kies dus de juiste woorden. Iedere afwijzing is er een te veel, ook (misschien wel juist) voor je zelfvertrouwen. Durf te kiezen, durf kritisch te zijn, het zal je helpen de juiste baan te vinden die wel bij je past!