Foto op je cv: ja of nee?

Ben je de fase van een sollicitatiebrief schrijven voorbij dan  rest de vraag "wel of geen foto bij een sollicitatiebrief of cv"? Daar zijn de meningen erg over verdeeld. Recent is er onderzoek gedaan om antwoord te krijgen op deze vraag. Wat blijkt? Het verschilt voor mannen en vrouwen.

Jaloerse vrouwen

Uit een Israëlische studie uit 2012 is gebleken dat aantrekkelijke vrouwen hun kansen op een baan met maar liefst 40% verkleinen wanneer zij een foto toevoegen. Dit zou te maken hebben met jaloezie bij vrouwen onderling. Vrouwen voelen eerder concurrentie van andere vrouwen, dan mannen dat onderling hebben.

Aantrekkelijke mannen

Bij mannen lijkt het probleem van jaloezie minder te spelen. Wel is het zo dat de mate van aantrekkelijkheid invloed heeft. Hoor je niet tot de categorie 'mencandy', dan doe je verstandig aan om geen foto mee te sturen. Twijfel je of je hier bij hoort, doe het dan niet.

Pasfoto bij cv is niet verplicht

Hoewel in een vacature gevraagd kan worden naar een foto, ben je nooit verplicht om dit mee te sturen. Dit is beschreven in de sollicitatiecode die is geschreven door de Nederlandse vereniging Personeelsbeleid (NVP).

Voordelen van een pasfoto bij je cv

  • je zal beter worden onthouden
  • je valt sneller op, zeker wanneer de anderen geen foto meesturen
  • voor knappe mannen vergroot het meesturen de kansen

Nadelen van een pasfoto bij je cv

  • het kan discriminatie en vooroordelen in de hand werken
  • jaloerse vrouwen zullen knappe vrouwen als hun concurrent zien
  • een foto kan afleiden van de inhoud van de brief

Geïnspireerd door sollicitatiedokter