Facebook en solliciteren: 7 handige tips

Naast LinkedIn , is Facebook een belangrijke social mediasite om een baan te vinden. Als je op een baan hebt gesolliciteerd, dan zal je potentiële werkgever je Facebook-profiel opzoeken. Zo krijgt deze al snel een indruk van jou en je levensstijl. Wij geven je hier enkele tips, waarmee je een werkgever een goede indruk geeft.

Zorg voor een goed profiel

Als je profiel er niet professioneel uitziet, zal de werkgever snel doorklikken naar een facebookpagina van een andere sollicitant. Wees jezelf op je profiel, maar vergeet niet dat anderen ook meekijken. Zorg er dus voor dat je een gewone profielfoto op je pagina hebt staan, met alleen je gezicht en je schouders. Plaats er dus geen halfnaakte vakantie- of uitgaansfoto’s op.

Verscherp je privacy-instellingen

Verscherp je privacy-instellingen als je solliciteert. Stel dus in dat alleen je vrienden jouw volledige profiel zien. Werkgevers zien dan alleen je profielfoto en geen andere foto’s of berichten.

Plaats niet zomaar berichten op Facebook

Plaats niet zomaar een negatief bericht op Facebook over een sollicitatie of je vorige baan. Dit komt erg onprofessioneel over. Vooral als dit een negatief bericht is, zet dit je toekomstige werkgever aan het denken. Je zal dan niet worden uitgenodigd voor een gesprek.

Een bedrijf liken

Moderne bedrijven plaatsen hun vacatures steeds meer op Facebook. Het is dus een aanrader om jezelf aan te melden bij een groep of pagina van een bedrijf waar je graag wilt werken. Dit doe je door het bedrijf te ‘liken’. Je ontvangt dan steeds updates en nieuwsberichten van het bedrijf op je tijdlijn. Zo ben je dus als eerste op de hoogte als er een vacature openstaat. Je kunt hier dan direct op solliciteren.

Verander je statusupdate

Via Facebook kan je jouw netwerk laten weten dat je een baan zoekt. Misschien kan iemand uit je netwerk jou helpen aan een leuke baan. Laat via je statusupdate weten dat je op zoek bent naar een baan. Vermeld hier ook bij welke functie je het liefst wil uitvoeren en voor hoeveel uur je beschikbaar bent. Je bereikt nog meer mensen, als je instelt dat ‘vrienden van vrienden’ ook jouw updates mogen bekijken. Je bereikt dan al snel meer dan 1000 mensen.

Solliciteer via Facebook

Bij bedrijven die openstaande vacatures op Facebook plaatsen, kun je vaak ook solliciteren via Facebook. Een bekend voorbeeld hiervan is bol.com. Via de button ‘solliciteren’ kun je hier gelijk op een openstaande functie solliciteren.

Stuur niet iedereen een vriendschapsverzoek

Ben je aangenomen voor die leuke baan? Nodig je nieuwe collega’s of je leidinggevende dan niet te snel uit voor je Facebookpagina. Probeer eerst te ontdekken hoe je collega’s zijn en of je er een goede klik mee hebt. Verder kun je op je Facebookpagina ook groepen aanmaken met verschillende rechten. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat collega’s of zakelijke klanten je privéfoto’s of berichten niet kunnen zien.