Een goede voorbereiding op een sollicitatiebrief is het halve werk

Een sollicitatiebrief schrijven is voor weinig mensen écht een pretje. Je zou willen dat je met een brief direct naar 40 bedrijven kon sturen. Helaas, ik moet je teleurstellen. Op die manier zet je jezelf al snel buiten spel. Recruiters merken dat direct aan je brief. Die brief met 'bedankt voor uw brief maar de keuze is helaas niet op u gevallen' kun je dan al snel verwachten. Val liever op, en wel op een positieve manier. 

Aandacht voor je sollicitatiebrief

Voordat je begint met schrijven, moet je eerst weten wat voor soort organisatie het is. Pas doen kun je beslissen of dit bedrijf bij jou past en of je er überhaupt zou willen werken. Het geven een goede motivatie waarom je de organisatie aanspreekt, is een belangrijk onderdeel van je sollicitatiebrief. Zoek het bedrijf in een van de vele zoekmachine en kijk of je daar een aanleiding van kan maken. Bijvoorbeeld om dat je hebt gelezen dat ze het belangrijk vinden om duurzaam te ondernemen. Een hoger salaris en minder reistijd geeft bedrijven niet meteen het idee dat je écht wilt.

Me, myself & I

De sollicitatiebrief moet grotendeels over het bedrijf gaan, jouw cv over jou. Hoe meer je het woord 'ik' in de brief hebt geschreven, hoe minder interessant je wordt. Vertel liever over de kennis en ervaring die je bij het bedrijf denkt te kunnen inzetten. Ken je de STAR methode? De S staat voor situatie, de T voor taak, A is actie en de R van resultaat. Gebruik deze vier onderdelen om voorbeelden te geven.

Nieuwe vacature = nieuwe brief +  nieuw CV

Net als met je sollicitatiebrief, moet je ook voor iedere nieuwe sollicitatie je cv aanpassen. Kijk ook hier weer of de gewenste kwaliteiten kan benoemen in jouw cv. Bijbaantjes die niet relevant zijn hoef je niet uitgebreid te benoemen.

Schrijf je brief aan een persoon

Beginnen met "geachte heer, mevrouw", geeft niet de indruk dat je geïnteresseerd bent. Een telefoontje naar het bedrijf en vragen wie de contactpersoon is, kost weinig tijd maar geeft wel dat beetje extra. Dring jezelf niet te veel op, hou het liever wat neutraal.

Mail je brief en cv in pdf

Stuur je brief en cv niet in een Word formaat. De kans bestaat dat de lezer OF een andere versie heeft, OF een ander tekstverwerkingsprogramma heeft. PDF bestanden zijn universeel, ook al heb je verschillende viewers. De brief ziet er bij jou net zo uit, als bij de lezer.