Onderhandelen over je salaris

Voordat je begint aan je nieuwe baan, vindt eerst nog een gesprek plaats over je arbeidscontract en je salaris. Meestal vinden deze onderhandelingen plaats tijdens het derde gesprek. Maar hoe pak je een salarisonderhandeling aan?

Salariswijzer

Voorbereiding is alles, zeker wanneer je het over het salaris zal gaan hebben. Zoek op internet naar verschillende salariswijzers zoals die van Intermediair,  De Loonwijzer of Carrieregids, en vul deze zo goed mogelijk in te vullen. Kijk ook naar andere vacatures waar een salarisindicatie genoemd staat.

Money (doesn't) talks

Salaris is een van de onderwerpen waar mensen het liefst niets over zeggen. Al was het maar om te voorkomen dat je er achterkomt dat je (veel) minder verdient dan die nieuwe collega. Maar probeer het eens ter sprake te brengen. Willen mensen niet in keiharde euro's praten, informeer dan naar hun secundaire arbeidsvoorwaarden.

Het gesprek

Zeker wanneer je nog niet eerder hebt onderhandelt over je salaris, kan de eerste keer best eng zijn. Maar je hebt je goed voorbereid en er klaar voor. Je hebt van te voren bedacht wat je wilt, wat je waar bent en bij welk bedrag je tevreden bent. Begin tijdens het gesprek niet te vroeg over je salaris. Hoor het verhaal van de andere(n) eerst aan. Vraag bijvoorbeeld welk bedrag zij in gedachten hadden. Het eerste bod is bij voorbaat te laag maar zeg dit wel op een nette manier. "Voor dat bedrag kom ik mijn bed nog niet uit", gaat niet werken. Voorkom dat je in deze fase te veel gaat praten, silence is your friend. Kijk bedachtzaam en zeg zo iets "oh, dat is wel een ander bedrag dan ik in gedachten had". Vervolg dan met "ik dacht zelf meer aan...". Laat de ander hier op reageren. Het is ook geen handjeklap over de euro's. Onderhandelen is de taart vergroten, niet alleen in stukken snijden. Denk ook aan salaris in de vorm van opleidingen, duur van het contract, intentie om het te verlengen, etc.

Succes!