Controleer je online imago voor dat je gaat solliciteren

Een groot deel van de Nederlandse werkzoekenden checkt voorafgaand aan een sollicitatie niet welke informatie er over zichzelf op internet te vinden is. Dat blijkt uit een onderzoek onder 3000 werkzoekenden uitgevoerd door Unique uitzendburau.

Online imago?

Het grootste deel van de ondervraagden (42%) geeft aan nooit te zoeken naar wat er online te vinden is over zichzelf, 35% doet dit soms. Een meerderheid (59%) kijkt nooit welke foto's er van hem of haar op internet te vinden zijn. In het geval dat er verkeerde foto's van jou online staan, kun je er voor kiezen om je te laten 'ontgooglen'. Verschillende leveranciers bieden dit aan om je online imago op te poetsen.

Voorbereiden op vragen

Bijna alle sollicitanten bereiden zich voor door informatie over de mogelijk toekomstige werkgever op te zoeken, 88% van de geënquêteerden loopt ook de vragen door die mogelijk gesteld gaan worden. Minder dan de helft oefent om sterkte punten over zichzelf op te noemen, zoekt van tevoren informatie over de gesprekspartner of zoekt sollicitatietips.

Jezelf googlen

"Elke werkzoekende weet dat de eerste indruk van belang is, maar die begint natuurlijk al met een uitstekende voorbereiding voor het daadwerkelijke sollicitatiegesprek. En hoewel je steeds vaker hoort dat werkgevers hun kandidaten van te voren 'googelen', lijkt dit nog lang niet te zijn doorgedrongen bij alle werkzoekenden", zegt Raymond Puts, algemeen directeur van Unique. Volgens Puts zou het online imago vaker aan bod mogen komen bij de voorbereiding van het sollicitatiegesprek.