Sollicitatievragen om je te kunnen voorbereiden

Een aantal vragen komen (bijna) altijd voor in een sollicitatiegesprek. Denk hier alvast over na vóór dat je het gesprek in gaat. Dan kom je niet voor verrassingen te staan. Misschien wil je het gesprek oefenen met iemand. Ook dan kun je onderstaande lijst gebruiken.

Kun je aangeven wat je in de vacature aansprak?

Benoem bijvoorbeeld dat je de gevraagde competenties bezit en geef hier een voorbeeld van.

Vertel iets voor jezelf

Geen verhalen over op welke school je hebt gezeten, tenzij dit je eerste baan is. Vertel liever waar je enthousiast van wordt in het werk, wat je kwaliteiten zijn en wat je eventuele (werkgerelateerde) toekomstplannen zijn.

Waarom heb je op deze functie gesolliciteerd?

Zeg nooit 'ik zoek een baan'. Dat kan wel zo zijn maar dat is voor veel organisatie te weinig reden om op hun vacature te solliciteren.

Heb je de website bekeken en wat viel je op?

Vijf minuten een beetje rondklikken is echt te weinig wil je je goed kunnen voorbereiden. Bekijk de nieuwssectie, wordt deze vaak geactualiseerd? Wat voor soort berichten worden hier op geplaatst? Staan er ook bedrijfsresultaten op?

Wat wil je over drie/vijf jaar bereikt hebben?

Dit is een lastige. Want is jouw leven gegaan zoals je drie of vijf jaar geleden had bedacht? Als dat zo is, ben je een van de weinigen. Hier mee kun je wel aangeven dat je heel doelgericht bent. Is het anders gelopen, ga dan niet uitgebreid vertellen hoe dat kwam, liever dat er andere zaken op je pad kwamen. Hou deze vraag ook zakelijk; vertellen dat je over 3 tot 5 jaar  meer kinderen wil hebben en dan waarschijnlijk parttime gaat werken, klinkt niet erg ambitieus. Dit kan een reden zijn dat de ander het gevoel krijgt dat je de baan niet serieus neemt.

Heb je nog vragen?

Natuurlijk kunnen tijdens elk sollicitatiegesprek andere vragen gesteld worden. Maar het heeft echt geen zin om te proberen alle antwoorden op alle mogelijke vragen uit je hoofd te leren. Sterker nog, je loopt dan het risico dat je in paniek raakt als er een vraag gesteld wordt die je niet voorbereid hebt. Behalve goede antwoorden geven is het maken van een ontspannen indruk ook belangrijk. Bereid je dus goed voor, maar bedenk dat een eerlijk, spontaan antwoord op een vraag nog altijd de beste indruk maakt!